Huisvestingsplan arbeidsmigranten Woubrugge: provincie en gemeente lijnrecht tegenover elkaar

Foto: Gemeente Kaag en Braassem

WOUBRUGGE - Het plan om 400 arbeidsmigranten te huisvesten aan de Kruisweg in Woubrugge kan niet rekenen op steun van de provincie Zuid-Holland. Volgens Anne Koning (PvdA), gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, is het plan 'vragen om moeilijkheden'.

Gedeputeerde Koning benadrukt in een interview met Studio Kaag en Braassem dat het in algemene zin belangrijk is om huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren. 'Met elkaar vormgeven en zoeken naar plekken waar mensen tijdelijk kunnen wonen, omdat ze onze economie verder helpen, is echt heel goed. Maar het is wel belangrijk dat zij vanaf de plek waar ze dan verblijven gewoon even kunnen lopen naar een winkel', zegt de gedeputeerde.

Vanaf de locatie aan de Kruisweg, midden in de polder en direct aan een doorgaande weg, is dat onmogelijk. Het plan zou een flink aantal verkeersbewegingen met zich meebrengen. 'Dan weet je dat het vragen is om moeilijkheden', meldt Koning.

'Bijzondere en voorbarige uitspraak'

Burgemeester Marina van der Velde (VVD) zegt dat de verantwoordelijk wethouder van Kaag en Braassem contact op gaat nemen met de provincie. 'Want het is een hele bijzondere en voorbarige uitspraak wat ons betreft', zegt Van der Velde tegen Studio Kaag en Braassem. 'Er ligt nog niet eens een definitieve aanvraag, het is een principeverzoek waarover gesproken wordt.'

'Het is in eerste instantie aan de gemeente om de vergunning wel of niet te verlenen', meent Van der Velde. 'Om dan nu al als provincie dergelijke uitspraken te doen, zonder overleg met de gemeente, is uitermate bijzonder.' Koning zegt op haar beurt dat als een gemeente de functie van een plek wil veranderen, zoals in dit geval (van een manage naar een woonfunctie, red.), dat die vraag getoetst moet worden aan provinciaal beleid.

Zorgboerderij

Vorige week is bij de gemeente Kaag en Braassem een aanvraag binnengekomen om op dezelfde locatie een zorgboerderij op te starten. 'Naar aanleiding van de eerste reactie van de provincie heeft de initiatiefnemer het conceptbestemmingsplan aangepast en ligt deze nu ter beoordeling bij de gemeente Kaag en Braassem', meldt een woordvoerder van de gemeente.

Volgens de woordvoerder is er nog geen sprake van een officiële procedure. 'De vergunning is aangevraagd en dat moeten wij publiceren. Dat plan is momenteel in behandeling.'

Beluister hieronder het interview met gedeputeerde Anne Koning (PvdA):

advertentie advertentie