Plannen voor waterstofleiding in West-Nederland, ook onder gemeente Kaag en Braassem

Foto: Studio Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM – Er zijn plannen om in West-Nederland een waterstofnetwerk aan te leggen. Een deel van de leiding loopt ook onder de gemeente Kaag en Braassen. Inwoners kunnen tussen 4 april en 15 mei reageren op de plannen.

De huidige plannen zijn om een waterstofnetwerk aan te leggen dat loopt van Spaarndam in Noord-Holland naar Mijnsherenland in Zuid-Holland. Een deel van de ondergrondse leidingen die het waterstof moeten gaan vervoeren, wordt opnieuw aangelegd, andere gedeeltes worden nu gebruikt voor gas. Deze moeten nog worden klaargemaakt voor het vervoeren van waterstof.

Weinig hinder verwacht

In het project, dat de naam Waterstofnetwerk West-Nederland heeft, staat dat er ook een leiding gebruikt gaat worden die al in de gemeente Kaag en Braassem ligt. Het plan is om dezelfde leiding te gebruiken voor waterstof. De leiding moet hiervoor worden aangepast.

De gemeente schrijft dat de industrie veel CO2 uitstoot en dat het gebruik van waterstof dit kan verminderen. ‘Daarom hebben het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Hynetwork plannen om tussen het Noordzeekanaalgebied en Rotterdam een ondergrondse waterstofleiding aan te leggen,’ schrijft de gemeente.

Inwoners kunnen reageren

Tussen 4 april en 15 mei kunnen mensen reageren op de plannen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en Hynetwork (dochteronderneming van Gasunie) organiseren hiervoor inloopaankomsten op de volgende momenten en plekken:

  • 14 april van 19.00 – 21.00 uur in het Dorpshart, van der Straatenplein 2, Mijnsherenland.
  • 16 april van 19.00 – 21.00 uur in Cultuurhuis Krimpen a/d Lek, De Markt 201, Krimpen aan de Lek.
  • 22 april van 19.00 – 21.00 uur op de Voetbalvereniging Smitshoek, Smitshoekse Baan 25, Barendrecht.
  • 23 april van 19.00 – 21.00 uur in Van der Valk Hotel, Krommeweg 1, Ridderkerk.

Op donderdag 10 april 2025 start om 19.00 uur een online bijeenkomst. Tijdens deze online bijeenkomst wordt meer uitleg gegeven over het project en kunnen inwoners vragen stellen.

Lees ook: Buurtinitiatief Betrokken Buurten trekt de aandacht met ludiek baby-rompertje

advertentie advertentie