RIVM zoekt burgerwetenschappers voor onderzoek naar beleving vliegtuiggeluid

Foto: Studio Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM – In september start het RIVM een onderzoek naar de beleving van vliegtuiggeluid. Het onderzoek zal bestaan uit twee deelprojecten, waaronder een onderzoek naar de kwaliteit van de leefomgeving in de buurt van Schiphol en een onderzoek naar geluidgevoeligheid. Voor dit grote project is het RIVM op zoek naar 24 burgerwetenschappers; 12 per deelproject.  

In het deelonderzoek naar de kwaliteit van de leefomgeving in de buurt van Schiphol gaan de burgerwetenschappers, die wonen in de buurt van Schiphol, hun persoonlijke definitie opstellen van het woord respite. Dat zijn de rustperiodes tussen vliegtuigen die opstijgen en landen. Deze periodes zijn belangrijk voor de leefbaarheid in de omgeving.

Tijdens het project registreren deelnemers met een app hoe ze geluid beleven en meten ze geluidsniveaus. Als deelnemer kun je ook bijdragen aan het maken van analyses en rapportages. Het beïnvloeden van het beleid van de overheden is niet de uiteindelijke doelstelling, maar het project zal zinnige informatie geven over de kwaliteit van de leefomgeving in de buurt van Schiphol.

Geluidgevoeligheid

Om burgerwetenschapper te kunnen zijn bij het deelproject over geluidgevoeligheid is het belangrijk dat je veel eerder dan gemiddeld last van geluid ervaart. Ook hierbij registeren deelnemers met een app hoe ze geluid beleven en meten ze geluidsniveaus. Bovendien is het, ook bij dit project, mogelijk om andere taken op te pakken, zoals het maken van analyses en rapportages. Het doel is om geluidgevoeligheid op de kaart te zetten.

Het onderzoek start aankomende september en duurt ruim een jaar. Het RIVM verwacht dat de resultaten van het onderzoek uiterlijk in het najaar van 2022 opgeleverd worden. Tot 15 augustus is het mogelijk om je aan te melden als burgerwetenschapper via de website van het RIVM.  

advertentie advertentie