Steeds meer commerciële coronatestlocaties: waar moet je op letten?

KAAG EN BRAASSEM - GGD Hollands Midden waarschuwde eerder voor uitslagen van commerciële coronatesten die niet altijd te vertrouwen zijn. Mensen die zich bij een commerciële testlocatie willen laten testen, worden geadviseerd om na te gaan of dit bedrijf werkt volgens de eisen van de GGD. Maar wat houdt dat precies in?

'Zo adviseren we deze mensen om na te gaan of er een arts betrokken is bij de testlocatie, of er een CE-markering op de test staat en of er een BIG-geregistreerd persoon aanwezig is', meldt een woordvoerder van de GGD desgevraagd. 'Maar dat is in de praktijk natuurlijk behoorlijk lastig.'

Het is om goed om te weten dat er verschillende soorten coronasneltesten in omloop zijn. Sinds afgelopen weekend zijn de testen van Abbott en BS voorlopig de enige gevalideerde sneltesten in Nederland. Commerciële testlocaties vermelden vaak met welke test zij werken, bijvoorbeeld op hun website.

De BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Het BIG-register is onderdeel van de Wet BIG, die regels geeft voor beroepen in de gezondheidszorg waardoor patiënten beschermt worden tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.

Wanneer iemand positief test op het coronavirus, is de commerciële partij verplicht om dit te melden aan de GGD. Op dit moment neemt de GGD alleen positieve uitslagen in behandeling van in Nederland gevalideerde sneltesten. Bij een positieve uitslag van een andere soort sneltest kan iemand worden verzocht om zich opnieuw te laten testen bij een testlocatie van de gezondheidsdienst.

Grootste risico

Bij commerciële testlocaties kunnen vaak ook mensen met geen of weinig klachten zich laten testen. En daar zit volgens de GGD het grootste risico. 'Die uitslagen zijn volstrekt onbetrouwbaar en daarom zelfs gevaarlijk', meldt de GGD. 'Iemand met corona, die alleen milde klachten heeft, test negatief met een sneltest. Deze persoon denkt dan onterecht dat hij of zij negatief is. Hierdoor gaat zo iemand weer naar buiten, aan het werk en op bezoek. De kans bestaat dat zo iemand anderen besmet, met alle mogelijke gevolgen van dien.'

Bij de GGD komen regelmatig telefoontjes binnen van mensen die negatief zijn getest bij een commerciële testlocatie, maar toch klachten houden of ontwikkelen. 'En die mensen laten zich dan vervolgens alsnog testen bij een teststraat van de GGD.' Daarnaast geldt het dringende advies aan mensen die klachten hebben om zich te houden aan de landelijke richtlijnen van het RIVM, ook als ze een negatieve testuitslag hebben.

Het is overigens niet aan de GGD om toezicht te houden op deze commerciële testlocaties, dat is aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daarnaast werkt de GGD ook nooit samen met commerciële testlocaties. 'Sommige aanbieders vermelden dat wel op bijvoorbeeld hun website, wij vragen hen nadrukkelijk om dergelijke vermeldingen te verwijderen.'

Kaag en Braassem telt één commerciële coronateststraat: Covid Teststraat A4 aan het Veenderveld in Roelofarendsveen. De testmethode die het bedrijf gebruikt is op dit moment niet gevalideerd. Hieronder is het radio-interview van eind vorige week met initiatiefnemer Peter Krul te beluisteren. KB Actueel is iedere zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te beluisteren op de radio bij Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie