Meerdere meldingen bij politie van babbeltrucs in Woubrugge en Leimuiden

Foto: Studio Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM - De politie Kaag en Braassem heeft de afgelopen dagen meerdere meldingen gehad van mensen die te maken kregen met babbeltrucs. Criminelen deden zich voor als politiemedewerkers en probeerden op die manier met een smoes hun slachtoffer geld of waardevolle spullen afhandig te maken. De meldingen kwamen onder andere uit Woubrugge en Leimuiden.

De politie schrijft op Facebook dat de oplichters beweren dat de politie inbrekers heeft gearresteerd die in het bezit waren van een lijst met adressen, waaronder zogenaamd ook het adres van het beoogde slachtoffer. Ze beweren dat het van groot belang is om foto’s van sieraden te maken voor de verzekering en sturen een ‘politiemedewerker’ naar de woning om foto’s te maken.

Terwijl deze ‘politiemedewerker’ in de woning is, blijft er telefonisch iemand in gesprek met het slachtoffer. Deze persoon leidt het slachtoffer af door hem of haar naar een andere ruimte in de woning te lokken om ‘sloten te controleren’, waarna de valse politiemedewerker de kans grijpt om alle sieraden te stelen en te vluchten.

Oudere mensen

'Met name wat oudere mensen trappen nog vaak in babbeltrucs', schrijft de politie. 'Daarom vraag de politie aan familie, vrienden en verzorgende om juist met hen te praten over deze vorm van criminaliteit. Vertel ze nadrukkelijk dat de politie nooit om pinpassen en/of pincodes vraagt en nooit aan de deur komt om waardevolle spullen op te halen en veilig te bewaren.'

'Ook medewerkers van instanties of bankmedewerkers zullen dit nooit doen', vervolgt de politie Kaag en Braassem. 'Zorg bijvoorbeeld ook voor een lijstje met handige telefoonnummers van de politie, de bank, de thuiszorginstantie en dergelijke. Op die manier kan iemand sneller checken of degene die belt ook daadwerkelijk van één van die instanties is.'

De politie roept in het bericht ook op om niet in gesprek te gaan met iemand die zich voordoet als agent of bankmedewerker en geen persoonlijke details te geven. 

Lees ook: Let op: criminelen gebruiken nieuwe babbeltruc om je huis leeg te halen.

advertentie advertentie